tirsdag 23. mars 2010

Subtil Rasisme?

Mandag 22. mars kunne Adresseavisen melde om at en drosjesjåfør av utenlandsk opprinnelse var blitt utsatt for angrep og fysiske trusler etter å ha kjørt et par fulle partyløver som fant ut at de egentlig ikke var så interessert i å betale for tjenesten de nettopp hadde benyttet seg av. Nå er det jo en kjent sak at Ola Nordmann ikke akkurat blir forvandlet til Prince Charming når alkoholen og promillen gjør sitt inntog i blodet, snarere er det Mr. Queazy/Mr. Sleazy som får fritt utløp. Nordmenn har en tendens til å tillate seg det absolutt laveste under påvirkning av alkohol, og da selvfølgelig også med alkohol som unnskyldning. Klisjéen om omgjengelige og vennlige nordmenn på ferie i syden er stort sett ikke så mye mer enn akkurat det, en klisjsé! For vi er hverken mer omgjengelig eller vennlig selv om vi heller i oss noen fargerike drinker eller kalde øl, stort sett ikke i syden og i alle fall ikke her hjemme!! Fulle nordmenn er stort sett bare kvalme og utidige!

Foruten og rakke ned på landets store fylleløver, har jeg også tenkt å vie disse skaprasistene litt oppmerksomhet, for jeg antar det er akkurat det de er ute etter...litt oppmerksomhet. Denne typen (voksne) mennesker kan egentlig sammenlignes med barn av typen "rugrats". Dette er barn som tror at all oppmerksomhet er god oppmerksomhet og derfor ikke klarer å skille mellom positiv oppmerksomhet og negativ oppmerksomhet. Det disse to festløvene i helgen har klart å tiltrekke seg er et soleklart tilfelle av NEGATIV oppmerksomhet. Det er faktisk INGEN som applauderer innsatsen deres, det INGEN som synes det de har gjort er kult, morsomt eller på sin plass og det er INGEN som synes noe om at de utøver denne typen angrep på likeverdige medlemmer av samfunnet vårt. Hadde det ikke vært for denne drosjesjåføren hadde de kanskje vært nødt å ta beina fatt på holka - neppe vært storveis det heller tenker jeg! Men da hadde kanskje aggresiviteten fått utløp på noe annet heller enn en uskyldig drosjesjåfør som dessverre har feil hudfarge, feil hår eller kanskje feil navn....

Dessverre er det en økende tendens, i alle fall her i Trondheim, at drosjesjåfører opplever økende rasistisk trakasseringer og vold mot sin person. Spesielt de siste par årene har dette problemet økt i omfang her i Trønderhovedstaden. Den ene drosjesjåføren kunne fortelle at han også i fjor ble angrepet og blant annet slått i ansiktet, da han politianmeldte saken ble den umiddelbart henlagt noe jeg finner svært betenkelig. For hvilke signaler sender dette??? Hvis ikke lovens lange arm skal bry seg med å ta tak i de problemene som er rundt rasisme, subtilt eller ei, hvem gidder da å bry seg? Hvis politiet gir seg katta i denne gruppen samfunnsborgere så kan vel alle vi andre også gjøre det...?

En ting synes jeg denne episoden demonstrerer ganske klart, og det er at denne utenlandske drosjesjåføren er ikke utsatt for rasisme på bakgrunn av snylting på velferdsgodene, noe mange innvandrere også opplever. Det faktum at denne personen er blitt utsatt for rasisme på sitt utseende og geografiske opphav er faktisk svært skremmende. Dette vil jeg si, er den aller farligste typen rasisme, for vi husker vel alle 15 år gamle Benjamin Hermansen som ble stukket ned i Holmlia i Oslo i 2001. Rett og slett fordi hans far var fra Ghana, mens mor faktisk var norsk!! Den saken viser så klart de skremmende resultatene vi kan får når rasisme får blomstre fritt og ikke blir slått ned på.

Vi har alle et ansvar for at de som ikke er like lys i huden som oss selv, som ikke tror på akkurat det samm som vi gjør, som ikke kommer fra denne forfrosne avkroken på planeten vår, og som ikke spiser, lukter eller ser akkurat ut som det vi selv gjør IKKE blir utsatt for denne typen krenkelser og overgrep. Politiet har et stort problem å bekjempe, vedsiden av rasismen i seg selv, har de også det jeg vil kalle et troverdighetsproblem i forhold til dette samfunnsproblemet. Her i Trondheim er Obiora saken et glitrende eksempel på holdningene til Trønderhovedstadens uniformerte hva "nye" landsmenn angår. Så kanskje kan man ikke forvente noe mer fra denne gjengen enn at de velger å henlegge anmeldelser som de får inn av denne ubehagelige natur.....???
Jeg synes i alle fall det er flott at Adresseavisen tar stand og opplyser Trondheims borgere om hvilke problemer byen faktisk har, for det er borgernes by og også borgernes ansvar at dette er en by for alle....!!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar