torsdag 11. mars 2010

Trygve Hegnar i lys av Newtons 3. lov

Det er mange meninger om- og mange måter å se den økonomiske journalisten og samfunnskritikeren Trygve Hegnar på. Jeg vil selv påstå at det rår liten tvil om at denne personen er en liten fargeklatt i norsk medieverden (i alle fall synes jeg det). Av og til synes jeg faktisk han setter like mye farge på det norske mediebildet som Silvio Berlusconi er i stand til å sette på det europeiske mediebildet (og det sier jo sitt...).

For noe siden slo det meg faktisk at Trygve Hegnar er et glitrende eksempel på Newtons 3. lov - som vi alle vet sier denne loven at "...for enver kraft (mot et legeme) er det en tilsvarende og motsatt kraft rettet fra legemet" altsa det vi alle kjenner som aksjon-reaksjon prinsippet. I medieverden oversettes dette på følgende måte: Man slenger noe ut, og man får en heftig reaksjon tilbake, litt sånn "som man roper i jungelen får man svar" (gammelt jungelordtak av Fantomet).

Hegnar er en av profilene innenfor den økonomiske mediverdenen her til lands. Han er grunnlegger, redaktør og eier av både Kapital og Finansavisen. Han regnes samtidig som en av Norges rikeste menn med en formue på cirka 3.2 milliard (i 2007 og nei, det skal faktisk ikke stå millioner). Men det som stort sett forårsaker blæst rundt denne fargerike og sterke personligheten er hans politiske synspunkter. Nå er det sånn at han kan egentlig ikke plasseres i noen politisk bås, men han prater stort sett Rom midt imot (les: AP), og sånt blir det mediedekning av. Et par av hans mest omblåste meninger er naturligvis at han støtter skattelette og ønsker mer privatisering (og kan man vær mer enig????).

Det området Trygve Hegnar derimot best demonstrer Newtons 3. lov er i forbindelse med hans forhold til advokat Per Danielsen (Danielsen på den annen side er ikke i stand til å få Newtons 3. lov til å fungere for seg på helt samme måten - dessverre for han kan man vel kanskje si). Dette noe heftige forholdet kan man spore mange år tilbake i tid og enkelte vil kanskje påstå at de har et visst elsk-hat forhold. Den gjennomgående trenden er at Hegnar avleverer en kraftsalve gjennom sitt blad Kapital, naturligvis rettet mot Danielsen (Les: ...for enhver kraft mot et legeme - i dette tilfellet Danielsen), Danielsen har da svart (Les: ...er det en tilsvarende og motsatt kraft rettet fra legemet) med politianmeldelser, stevninger i 850 siderskategorien (skal det vær så skal det vær!!) og rettssaker, som stort sett havner i Hegnars favør. Dette er en hobby de to har dyrket i flere år, sist januar 2009. Faktisk har jeg lagt merke til at Danielsen har gjort dette til sitt ny-års ritual, begynnende i alle fall i 2007, februar 2008, nytt søksmål i januar 2009 og nå mars 2010 (jepp, det er et klart mønster her, som en rusavhengig må har sitt kick)! I siste tilfellet har Danielsen, bokstavlig talt, børstet støv at straffeloven §430 anno 1958. Han hevder at Hegnar har nektet å trykke et tilsvar Danielsen skrev til Kapital, og at Hegnar dermed driver sensur alla Nord-Korea (jepp, dette er faktisk parallellen Danielsen drar - Kapital´s ytringsfrihetspolitikk = Nord-Koreas politikk for ytringsfrihet). Sist Danielsen prøvde seg på dette gikk det ikke akkurat veien hans. Jeg ser ikke helt for meg at det kommer til å gjøre det denne gangen heller, men alle gode ting er tross alt 3 (eller var det 4...?) og kanskje har Danielsen faktisk lært noe av de forrige søksmålene så han slipper å bli stående som en tosk også denne gangen.

Uansett så er dynamikken disse to kamphanene imellom et glitrende eksempel på hvilke områder Newtons 3. lov kan applikeres, også utenfor fysikkens verden....

For dei som har lyst å lese et av Hegnars saftige motangrep etter avsluttet rettssak i 2008 så finnes det her . Saken og uttalelser fra begge parter i forbindelse med årets søksmål finnes her


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar