tirsdag 23. mars 2010

Den O´Store kraftkrisa i Midt Norge...

Jædda, vi har alle hørt om den - KRAFTKRISA!! Men hva er egentlig greia med denne krisa, og hvorfor i himmelens land og rike er det så at Midt-Norge skal betale så innmari mye mer for strømmen sin enn hva resten av landet skal? Hvorfor er det mafialignende tilstander på strøm i dette landet? Det hele er faktisk svært så sammensatt og komplisert, og det er ingen enkel sak og skulle nøste opp i alle løse tråder for å kunne svare på de spørsmålene jeg har stilt, men lure det gjør jeg, ergo graver jeg etter svar (som var SVÆRT vanskelig å finne).

For en tid tilbake leste jeg noe i adresseavisen om det politiske i hele opplegget. Nå mistenker jeg AP for å stå bak hele elendigheten, det er tross alt de som kontrollerer statseide institusjoner (statkraft) som videre dikterer inndelinger og aktiviteter relatert til prisområder, prissetting og ikke minst import/eksport, videre er det jo et uomstvistelig faktum at AP har hatt kongeriket i sin hule hånd (av uforståelige grunner for meg) de siste årene (siden 2005). Jeg ser derfor ingen annen syndebukk enn AP, men det var nå så sin sak. Det er andre viktige ting som må oppklares i denne saken foruten om hvem de skyldige er, dessuten så skal jeg vie AP og Jens Stoltenberg mer oppmerksomhet litt senere, både i dette innlegget og senere innlegg.

Det første først, Prisområder, hva er de?
Fra og med 11. januar 2010 gikk Norge fra å være 3 prisområder/markedsområder til å bli 4. Prisområdene har blitt tildelt de svært kreative navnene NO1, NO2, NO3 og NO4, vi som sliter med mafiapriser på strømmen tilhører NO3 (så har vi det geografiske klart for oss i alle fall).
Poenget med denne inndelingen er å håndtere "flaskehalser" i kraftnettet. Jeg antar at det er like logisk for mine lesere som for meg, at løsningen på flaskehalser IKKE er å bygge ut strømnettet, men å dele landet inn i prisområder. Så la oss definere en "flaskehals", her tar jeg meg den frihet å låne Statnetts velformulerte definisjon " Flaskehalser oppstår når overføringsnettet ikke er i stand til å overføre nok elektrisk kraft. Det vil si når ønsket forbruk i et område overstiger den mulige produksjonen og importkapasiteten, og tilsvarende når ønsket produksjon i et område overstiger forbruk og eksportkapasitet (eksport/import er i forhold til de forskjellige prisområdene, ikke landegrenser)". Det denne definisjonen ikke sier noe om er for eksempel eksport ut av landet. For faktisk eksporteres minst 10% av all kraftproduksjon her i landet, og denne eksporten foregår like gjerne i prisområde NO3 som i NO1 (Østlandet). Det finurelige med dette er at eksporten til utlandet kan foregå på samme tidspunkt som at det er skrikende mangel på strøm i et prisområde, akkurat som vi har opplevd her i Midt-Norge denne vinteren. Det som er et alternativ i forhold til å drive prisene opp i et område er å holde tilbake produksjon, noe diverse strømprodusenter i Midt-Norge nå blir gransket for. Det er faktisk sånn at i vinter har Midt-Norge kronet Europatoppen på strømpris, og det sier jo sitt!!

Det er ikke rart at det er massive opprop og stort ramaskrik i Midt-Norge når man tenker på strømprisene vi er blitt servert de siste månedene. Denne uken har den ærbødigste Jens Stoltenberg benådiget Trøndelag med sitt nærvær, ja heldige oss. Men en mer tafatt, og håpløs statsminister skal man jammen lete lenge etter. Han tok seg jo ikke det orket og dra noen falske løfter en gang...!!! Trøndelag AP hadde forberedt en liste over tiltak statsministeren kunne velsigne for å få gjort noe med strømsituasjonen øyblikkelig; starte opp mobile gasskraftverk, subsidiere nettleie, momsreduksjon på kraft og øremerkede tilskudd fra ENOVA. Hva valgte statsministeren å gjøre, jo han avslo alle forslag og mente på at Sverige skal bli Midt-Norges hvite ridder. Joda, fint det, men hva med han selv som er valg og ikke minst BETALT for å ordne opp rikets problemer? "Han kom, han så, han gjorde INGENTING" (fritt etter Julius Cæsar), er rimelig dekkende for statsministerens besøk til Trøndelag.

Da kan vi vel konkludere med, at "kraftkrisa" er et sammensatt problem, men mange årsaker. Blant annet en særs tafatt statsminister som fraskriver seg etthvert ansvar hva mafia-aktivitet i strøm markedet angår og ikke minst kraftprodusenter som får herje som de vil, eksportere til høye priser og dermed skape "kraftmangel", noe som igjen presser prisene opp i markedet hjemme. Og hva gjør vi forbrukere? Vi sitter passivt på sidelinjen og avventer neste "kommando" fra strømleverandøren vår. Når vår leverandør roper hopp, svarer vi hvor høyt og hvor mange ganger?






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar