onsdag 24. februar 2010

Sauen Mennesket og Norsk Bondelag

Det var en gang, for lenge, lenge siden i et land langt langt borte en stoooor saueflokk. Denne flokken hadde mange medlemmer, og siden den bestod av så mange individer var det også en del ledere; de såkalte bjellesauene (bjellene kom naturligvis ikke før i nyere tid). I denne enorme flokken av sauer var det en liten hard kjerne, denne harde kjernen var over gjennomsnittet smart og det samme var lederen deres. Det endte som det måtte; den smarte harde kjerne brøt ut fra flokken og la ut på vandring. Gjennom evolusjonen har disse sauene etterhvert antatt mer mennesklige former og blendet seg inn med menneskeheten. De har likevel beholdt en del av sine primalinnstinkter. Sauen er som kjent et utpreget flokkdyr og beveger seg- og opptrer normalt sett i grupper eller samlet flokk. En sau som kommer bort fra flokken vil reagere med verbale utbrudd for å lokalisere resten av flokken sin.
Disse karakteristikkene er fortsatt svært fremtredene i dagens menneske-sau. De opptrer gjerne samlet, bruker de kanaler de har til rådighet for å tilkalle seg oppmerksomheten til resten av flokken hvis et enkeltindivid føler seg alene og sist men ikke minst, hele hurven dilter i samme retning som "bjellesauen".
Den siste tiden har vi sett et glimrende eksempel på at disse mutant-sauene har blendet inn med resten av menneskeheten (mennesker har forøvrig en del sammenfallende trekk med sauen, dog ikke fult så sterk, noe som vil bli nærmere belyst på et senere tidspunkt). Jeg sikter da selvfølgelig til konflikten mellom Norsk Bondelag og Rema-Reitan. Vi har vel alle fått med oss at Reitan ønsker at hans kjede skal ta mer ansvar for sin egen leveranse istedenfor å være avhengig av leveranser fra Norsk Bondelag, og har i denne prosessen knyttet til seg flere egg-produsenter. Dette for å kunne tilby sine kunder kvalitetsvarer til en lavere pris. Det er naturlig at når det er færre som skal dele kaken (egg-produsent + Reitan) så blir det mer på de som deler. Ingenting forunderlig i dette fra mitt ståsted. Reitan ønsker å effektivisere sin egen forretningsvirksomhet, det samme som enhver gründer, daglig leder, Adm.dir etc etc også ønsker for sine virksomheter (og mest sannsynlig også Norsk Bondelag, selv om de selvfølgelig ikke ønsker å innrømme dette!).
Norsk Bondelag på sin side tar det hele som et personlig angrep, og repliserer i hissige (og tidvis usakelige) ordelag. Innimellom noe urettferdig og med sitater tatt ut av kontekst. For eksempel skrives det i Adressa Kronikk 23.02 at "Odd Reitan vil ha hånd om mer av matvarekjeden for å kunne tjene enda mer penger så han kan bygge seg sitt Reitan Tower i Trondheim". Dette er et utsagn tatt ut av sin sammenheng og klasket sammen med noe annet for å fremstille Reitan som en egoistisk og selvopptatt mann. Ikke på noe tidspunkt har Reitan uttalt at han ønsker å kutte ledd i leveransekjeden for å kunne finansiere sitt Reitan Tower i Trondheim. Det er faktisk sånn at Reitan ikke har en konkret plan for et Reitan Tower en gang. Dette er noe som ble nevnt i en bisetning under et intervju med Aftenposten 15.02, og så har selvfølgelig journalister fra Adressa trykket dette til sitt bryst og gjort en større sak ut av det (et klassisk eksempel på dei to fjøra som blei til tre hønsegårda)
Faktum er at Reitan er en av landets største handelsmenn, og hans butikker er de eneste igjen i norsk dagligvare som er helnorsk. Og dette er da noe å ta vare på og være stolt av!! Og hvorfor skal ikke Reitan få lov å bygge seg et signalbygg i hjembyen sin som han tross alt allerede har gitt så mye til (pga. Janteloven selvfølgelig)? Hvorfor skal ikke en stor mann få lov å drømme om flere store bragder samt ha visjoner for plassen han kommer fra? Personlig synes jeg det er fantastisk at han ønsker å legge dette eventuelle signalbygget til Trondheim istedenfor Oslo hvor han faktisk bor. Jeg synes også det er fantastisk at denne mannen også finner tid til å engasjere seg i hvordan hjembyen ser ut og hva han kan gjøre for å bidra til et best mulig miljø og levende sentrum i Trondheim (les: stien langs Nidelven og "Hjerteplan" for midtbyen). Dette er en utrolig ressurssterk person, med mye penger og innflytelse så hvorfor kan man ikke heller omfavne mannen og hans bragder og dele hans visjoner heller enn å gå til angrep?
Det er noe som heter seg "if you can't beat them, join them". Kanskje er det på tide at Norsk Bondelag innser at deres utløpsdato for lengst er forbi og at det er på tide at de heller enn å sloss mot Reitan (en kamp de forøvrig er forhåndsdømt til å tape) slår seg sammen med ham, eller i alle fall er i stand til å ha en konstruktiv samtale med mannen snarere enn å drive usakelige angrep med delvis selvkomponerte "sitater".
Det er tross alt bedre med et delvis samarbeid enn en komplett krig!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar