tirsdag 20. april 2010

Den tia på året igjen...

Den tia på året kommer oftere for enkelte ting enn andre. For nokke måna sia hadde vi "den tia på året" når alle dei som hadde fått dyr i julegave skulle dumpe dei rundt omkring fordi dei ikke gidda å ta seg bryet med å finne en skikkelig løsning for dyret de hadde fått.
For en måneds tid siden begynte en ny tid - paringstiden for kattene. Jeg er vel neppe den eneste som har lagt lange, sene kvelder å hørt på klagesangen til utallige svært paringsjuke og krangleglade hankatter i nabolaget mitt. I og for seg synes jeg at dette er noe slitsomt, men det er jo i kattens natur - som i vår egen, og når eiere glimrer med sitt fravær hva ansvar for sine dyr angår så blir det jo sånn. Verre er det med alle kattungene som begynner å se dagens lys i disse tider. For er det sånn at man ikke evner å se sitt ansvar i forhold til sterilisering av sine hann- og hokatter så evner man i alle fall ikke å ta seg av kattunger!! Og dermed når vi den andre "den tiden på året" perioden. "Den tiden på året" når folk skal kvitte seg med uønskede kattunger (som kommer fordi de ikke har tatt ansvar for katten sin i første omgang). Og virkelig - det er ingen grenser for kreativiteten og hvor hjerteløs enkelte kan være når det kommer til dette punktet.
Et lite utvalg av valgte løsninger fra enkelte av Trondheims beboere:
  • Plassere tre nyfødte kattunger i en rød plastboks og plassere de strategisk på en ferist
  • Plassere 3 fire uker gamle kattunger i en pappkasse på en skogssti
  • Legge kattunger i en plastpose, knyte igjen og kaste de ut gjennom bilen på E6´n
  • Legge kattunger i en søppelsekk og hive de i Nidelven
  • Ta med seg kattungen på en kjøretur og dumpe den i et høvelig kryss
Jeg lurer da på, er det ingen av disse menneskene som har fått med seg at vi i 2010 og har noe som heter veterinærer? Dette er mennesker med 6 årig utdannelse, som er skikket til å avlive dyr på en human måte, og innenfor lovverket til Kongeriket Norge. Noe svært får av de ansvarlige i de ovennevnte punktene tydeligvisk kan skryte på seg. Naturligvis koster det noen kroner å få dette gjort med noen som er kvalifisert for det, men jeg synes strengt tatt man skal ta seg bryet likevel, og i samme rennet kan de jo ta med seg den voksne katten sin å få den kastrert/sterilisert så slipper man å havne i samme uføret også neste år på denne tiden.
Den neste tydelige perioden av "den tiden på året" kommer om bare noen få måneder, og den sammenfaller da med sommeren og fellesferien. Når "hele" norge stenger sjappa i mange uker og reiser på ferie. Da er det også mange dyr som får lide, for plutselig så ser mange mennesker at de enten må finne noen i sin omgangskrets som kan passe dyret mens de er på ferie, og ikke bare innebærer dette en liten innsats, men det er jo ikke så enkelt å finne noen siden stort sett alle i nabolaget skal på ferie samtidig. Alternativet er å betale noen for å passe dyret, en kennel for eksempel, men da koster det plutselig penger igjen, og det er man jo ikke interessert i å kaste vekk på et usselt og skarve dyr. Er man vel???? Løsningen blir da som tidligere nevnt, søppelsekker, plastposer, pappkasser og dumping i kombinasjon med vann, høyferdsel bilveg, eller øde skogsstier.
Personlig synes jeg at denne typen adferd er forkastelig og demonstrerer et syn på små liv som ikke er helt forenelig hverken med norsk lovverk eller det at vi bor et sivilisert, vestlig samfunn. I år har faktisk Foreningen for Omplassering av Dyr, Dyrevernnemda, Dyrebeskyttelsen Trondheim, Mattilsynet og Trondheim Kommune gått sammen om en kampanje som heter "kastrer katta di" som er ment å redusere antallet uønskede kattunger og hjemløse katter i Trondheim. Dette med uønskede katter er faktisk et relativt enkelt problem å komme til livs, hvis alle som eier en katt kan være sitt ansvar bevisst og ta den lille utgiften det faktisk er - i den store sammenhengen - og kastrere/sterilisere katten(e) sine. Men jeg synes det er forunderlig, hvor fantastisk motstandsdyktig mennesker er i forhold til å IKKE ta inn denne typen informasjon. Det er faktisk rett provoserende for oss som mener at dyr´s liv faktisk har verdi, og for oss som tar ansvar for dyrene våre ved å sterilisere/kastere samt får noen til å passe de for oss når vi skal vekk på ferie!!!

Under følger bilder av siste dagers uheldige små, som har blitt etterlatt i snø og minusgrader for å dø, en relativt kald, lang og pinefull død i Trondheim.




For de som ønsker informasjon om kampanjen "Kastrer katta di" kan klikke på denne linken
eventuelt se reklamesnutten som er laget, kan klikke her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar